пʼятницю, 22 травня 2015 р.

" Жив з людьми, творив для людей"

   


При першій появі його на сцені всі глядачі вставали і протягом добрих п'яти хвилин вітали його оплесками та вигуками "Слава!"

     Найгучніша слава нашого міста пов`язана з ім`ям уродженця рідного краю – Марка Лукича Кропивницького. Він вражає багатогранністю свого обдарування: блискучий актор, драматург, режисер, співак, поет, композитор, педагог, театральний діяч. 22 травня цього року виповнюється 175 років від дня народження М. Кропивницького. З метою розширення знань дітей про життя і творчість нашого земляка, виховання естетичних смаків і почуттів, прищеплення любові до рідного краю, до його історії в бібліотеці-філії №1 відбулася літературна вітальня – «Жив з людьми, творив для людей» для учнів 5класу ЗОШ 29.

 З інформаційної хвилинки  "М.Л. Кропивницький – артист і драматург"  і перегляду фільму "Батько українського театру" діти   дізналися про неоціненні заслуги цієї людини. Упродовж творчого життя він написав близько 50 п`єс; у його трупах  виховано близько 100 високопрофесійних акторів і близько 20 режисерів.Активну участь учні приймали у вертуальній  мандрівці " Визначні місця нашого міста". Дуже приємно, що молоде покоління має уявлення про наше місто і його визначні місця. З історичної довідки " Театр Кропивницького - ізюминка нашого міста" юні читачі отримали інформацію про створення  театру, про творчу діяльність з перших днів і до сьогоднішніх.Знаменно, а саме в нашому місті Марко Лукич  з групою талановитих акторів 27 жовтня 1882 року виставою «Наталка Полтавка» відкрив нову сторінку української культури: заснував  професійний театр, який пізніше одержав назву – "Театр корифеїв". Він створив таку національну трупу, якій судилося стати славою і гордістю України.  Діти з перегляду відеосюжету "Театр Кропивницького" мали змогу побачити усю красу і пишність оновленого театру.

  Ще за життя сучасники шанобливо називали драматурга «батьком українського театру», він до останніх днів працював для сцени, виконав близько 500 ролей. Учням презентувалась література про  Кропивницького та про його театр.


     Того, що встиг зробити за своє життя Марко Кропивницький цілком  досить, щоб ім`я його назавжди збереглося в пам`яті  українського народу і в історії світового мистецтва