четвер, 25 лютого 2016 р.

« Хотіла б я піснею стати…»

   
    

      25 лютого  вся  Україна відзначає 145-річницю від дня народження нашої землячки, доньки українського народу Лесі Українки. Вона є яскравим прикладом  непохитної мужності та невтомної праці. Про велику поетесу сказано багато слів, її тендітна жіноча душа завжди була наділена потужними і стійкими громадськими почуттями, високим благородним обов’язком, вона вірно і повноцінно служила людям, віддаючи свої сили, знання, енергію, талант боротьби за їхнє щастя, за наближення і торжество  на землі справедливості, добра, гуманістичних ідеалів. До вшанування пам’яті Лесі Українки та популяризації творчості поетеси, ерудита, великого патріота і просто красивої жінки, якій судилося прожити надто важке й коротке життя, бібліотекарі філії 1 КМЦБС провели з учнями  4 класу усний журнал: « Хотіла б я піснею стати…» Журнал складався з 4-х сторінок: 1 – «Життєвий шлях Лесі Українки»; 2 – «Творчість поетеси. Конвалія.»; 3 – «Любов до народу»; 4 – «Єдина! На всю Україну!». Зі сторінок журналу діти ознайомилися з маловідомими фактами з життя Лесі Українки, які відкрили по-новому її духовний світ та дали змогу зрозуміти силу її нескореного духу, а також відкрився світ мудрого й красивого, правдивого і цінного, сильного й ласкавого, доброго і мужнього її слова. Вся сукупність її творів – це образ ідеальної землі, земного раю, що зветься «Україною». Атмосфера заходу  була  особливо теплою.


     Наші юні читачі не байдужі до літературної творчості Лесі Українки і всю свою любов і душу вклали, декламуючи її вірші. Бо поезія, слово, пісня  для Лесі  -   це призвання, сенс її життя.

« Малюнки до Лесиних віршів»

Iнтереси Лесі Українки були дуже широкі: поезія, драматургія, проза, літературна критика, публіцис­тика, історія, етнографія й фольклор, музикознавство. В усіх цих різнома­нітних ділянках духовного життя українського народу вона стояла на рівні передових ідей свого часу.
ОЛЕКСАНДР БІЛЕЦЬКИЙ


      До 145 річниці великої поетеси Лесі Українки,  колектив бібліотеки-філії № 1 підготував і провів конкурс малюнків – «Малюнки до Лесиних віршів» з учнями 3-А класу, ЗОШ №29. Діти добре знайомі з творчістю поетеси, поринули серцем у ліричну глибину любові до краси рідної землі, до неньки України у її віршах. Всі відчуття  свої, діти передали кольоровими олівцями на папері. Бібліотекарі мали змогу побачити і разом з дітьми оцінити творчі художні можливості юних талантів, неабиякі здібності. Серед учасників конкурсу перемогу отримали: Носач Є. за малюнок до вірша «Конвалія»; Тараненко Н. до вірша «На зеленому горбочку»; Бондаренко Д. до вірша «Пісенька весняної води» і Дурандін А. до вірша «Лісова пісня». 


Малюнки переможців конкурсу були виставлені на книжковій виставці « ЇЇ промінь так гордо горить», яку презентували бібліотекарі для своїх читачів, яка допомагає глибше осягнути її життєвий і творчий шлях, багатогранну творчу особистість. Портрет Лесі Українки, розпростерті крила з найвідомішими цитатами з її творів, висловлювання відомих людей про талант поетеси доповнюють виставку і роблять її більш цілісною.

четвер, 11 лютого 2016 р.

" Люблю тебе, люблю"



      Історію,  як відомо, творять люди. Для того, щоб почувати себе сучасною людиною, треба володіти нашими духовними скарбами.  До їх числа належать жіночі імена в українській літературі, серед яких гідне місце займають майстрині пера Кіровоградщини. Життєва правда, простота, щирість – це прикмети творчості наших літераторок. Життя дало кожній жінці щось своє, але всіх їх об’єднує любов до рідного слова. Кожна з жінок – літераторок Кіровоградщини має свій почерк, але всі вони мають  справжні природні почуття, національну гідність і, головне, - є творцями духовної аури  на літературній ниві свого рідного краю.  Свій творчий добуток в розвиток літератури рідного краю внесла відома поетеса Тетяна Березняк. Ця людина щира, чиста, відкрита. ЇЇ лірика сповнена світла і сонця, в ній відчувається радість життя, вміння радіти кожній дрібниці.

      10 лютого в бібліотеці-філії № 1 відбулася арт-зустріч « Люблю тебе, люблю» з поетом-земляком Тетяною Березняк та учнів 11-го класу ЗОШ № 29. Відверто спілкуючись з старшокласниками, читаючи їм свої вірші, Тетяна Григорівна відкрила для них багатий і безмежний світ поезії, сіючи зерна добра і краси. Вона розповіла їм про своє дитинство, про перші свої вірші, які почала писати в свої 16 років. А так як зустріч відбувалась напередодні  свята закоханих, то більше уваги було приділено саме віршам про кохання з збірки  «Чаепитие с закатом». 

     Головна мета зустрічі – знайомство з поетами рідного краю та залучення до читання. Сподіваємося, що зустріч залишила в серцях підлітків тепло і радість, а також бажання прочитати ще більше творів літератури

вівторок, 2 лютого 2016 р.

У січні




  

     Кожен новий рік розпочинається з новорічних привітань,так бібліотекарі-філії № 1 КМЦБС  2016 рік розпочали з новорічних вітань своїх читачів та колег.

     Крім того, для своїх читачів, бібліотекарі оформили інформаційну вітрину  "2016 рік – Рік Вогненної мавпи".   Читачам дуже було цікаво дізнатися, що їх чекає в цьому році, які події можуть відбутися,  а також ознайомилися з цікавими фактами свого гороскопу.  Січень насичений новорічними святами і знаменними датами. Працівники бібліотеки організували і провели для учнів 6-го ЗОШ № 29 літературно-мистецьке свято: " Колядуєм, колядуєм нову радість всім даруєм". Цей захід дає можливість дітям згадати те, що вони вже знали  і дізнатися щось нове про наші традиції і звичаї новорічних свят. Також бібліотекарі прагнули стимулювати бажання відроджувати і продовжувати традиції.



                    
  



    Не пройшли поза увагою  і  державні  календарні дати. Їх розпочали з 6 січня – 420 років від Дня народження Богдана Хмельницького. Він був обличчям української історії -  український військовий, політичний та державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, очільник Гетьманату.

        Дата 8 січня 1944 року в історії  Кіровограда – в особливій шані – це День визволення нашого міста від німецьких загарбників. З нагоди цієї дати бібліотекарі філії №1 для своїх читачів організували інформаційну презентацію   "Пам’ятаємо! Вшановуємо!  Славимо!», прагнучи ще раз згадати події тих днів і вшанувати пам’ять про тих, хто залишився на полі бою, віддаючи життя за нас, за свою рідну землю.

 

    22 січня – День Соборності України: " Єдність як запорука сили України". З цієї інформаційної презентації, читачі дізналися про здійснення віковічної мрії задля якої жили і вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Україна. Наш народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу.

     27 січня – 125 років від дня народження відомого українського поета, перекладача, публіциста, громадського діяча Павла Григоровича Тичини. З цієї нагоди бібліотекарі філії № 1 для своїх читачів організували інформаційну вітрину: "Без творчості нема життя…" і мали змогу  звернути увагу до геніальної особистості державного та громадського діяча, академіка АН , талановитого поета-модерніста, який зробив значний вклад у розвиток української літератури, був людиною універсального таланту – гарно малював , грав на багатьох музичних інструментах, був чудовим диригентом і записувачем народних пісень, сам складав музику, знав більше 10 мов. Та найбільшої слави він зажив як поет. Тож знаймо своїх  і  пишаймося ними.

      29 січня – День пам’яті героїв Крут. В цей день бібліотекарі разом з читачами вшанували пам'ять 270 курсантам Першої Юнацької школи імені Богдана Хмельницького і 30 бійцям студентської сотні ( добровольців, студентів і учнів київських гімназій), які 27 – 29 січня 1918 року загинули в нерівному бою біля вузлової станції під Крутами ( під Ніжином), захищаючи уряд Центральної Ради і  незалежність України.