суботу, 28 травня 2016 р.

Куріння - загроза здоров'ю і не лише твоєму

     

Куріння не особисті справи, а велике суспільне зло


         31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьби з курінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від  тютюнового диму. Цей день встановлений в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – добитися, щоб в ХХІ столітті проблема куріння тютюну зникла. Цією акцією ВОЗ застерігає населення планети від згубної звички – однією з найбільш поширених епідемій за всю історію існування людства – нікотіноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здоров’ю і починають курити вже в дитячому і юнацькому віці.
       З цієї нагоди,бібліотекарі філії №1 провели для учнів  ЗОШ №29 інформіну «Куріння – загроза здоров’ю і не тільки твоєму». На цьому заході діти отримали не тільки цікаву інформацію з історії розвитку куріння, а й повну, пізнавальну інформацію про шкідливий вплив тютюну на організм людини, особливо в юному віці. Коли дитина починає курити, в неї спостерігаються розлади нервової системи і органів дихання. Виникає головний біль, поганий сон і апетит. Дуже часто хворіє і особливо на бронхолегеневі захворювання та спостерігається відставання у фізичному розвитку. Були приведені статистичні дані про працездатність учнів , які курять і які не курять. Говорили і про те, що паління цигарок є ще одною головною причиною смерті. Від хвороби, які пов’язані з цією шкідливою звичкою щороку в світі помирає майже 5 млн. людей, а в Україні тютюн вбиває щороку 110тис. українців. Також для юних читачів бібліотекарі провели інтернет-мандрівку «У пошуках антирекламних плакатів щодо запобігання тютюнопаління». Діти з цікавістю розглядали поданий на різних сайтах матеріал, плакати, фотографії, що відображають шкоду і вплив тютюну на здоров’я молодої людини».

    Зацікавила учнів інформаційна вітрина « Паління – це не для нас!», на якій була представлена література на дану тему. На завершення заходу учні склали гасло свого життя : « Ми за здорове життя без тютюну!»
        


вівторок, 17 травня 2016 р.

" Про музеї нашого міста"


Музей – це осередок духовної культури, який зберігає пам’ять про видатні події, людей, плекає і примножує реліквії, з ними пов’язані.



        Кожна держава має свої культурні корені, зібрані в музеях і виставкових залах, які дозволяють всім охочим долучитися до світу прекрасного. 18 травня увесь світ святкує Міжнародний день музеїв. У більшості країн цей день відзначається з 1978 року, а започатковано у 1977році на засіданні 11-ї генеральної конференції  Міжнародної ради музеїв. Це свято не тільки для працівників музеїв, а й для людей, які цінують історію та культурні цінності свого народу і своєї країни. Щороку влаштовуються заходи, які підвищують культурну свідомість суспільства, а похід  до будь-якого музею несе в собі багато цікавого і пізнавального. Напередодні  Міжнародного дня музеїв бібліотекарі  філії №1 провели годину краєзнавства  «Про музеї нашого міста» для учнів  7-го класу, ЗОШ №29. 
     На захід був запрошений старший науковий  співробітник обласного художнього музею – Юрченко Олег Григорович, який цікаво розповідав про наше місто. Про те, що Кіровоград вважається знаним в Україні культурним центром з багаторічними театральними, музичними, архітектурними та мистецькими традиціями.  Високий рівень культури, освіти, атмосфера духовності нашого міста, сприяли формуванню цілої плеяди яскравих особистостей серед яких і музиканти, і письменники, і художники. 
Демонструючи репродукції картин, Олег Григорович ознайомив дітей з архітектурним дивосвітом нашого міста. На цьому заході учні отримали багато нової і цікавої інформації з історії рідного краю і зрозуміли велике значення музеїв для суспільства. Музеї  красномовно відтворюють  наше минуле , а без минулого, як відомо, немає майбутнього.

середу, 11 травня 2016 р.

День Перемоги - історії нашої дата

     


День Перемоги! День Перемоги!

Іде по країні весна.

Дев’ятого травня! Дев’ятого травня!

Війна закінчилась страшна.


     Війна, що  прийшла на українську землю червневим ранком 1941 року була страшною, вона увірвалася до кожної сім’ї, до кожної оселі, відібрала мільйони молодих життів, спотворила нашу природу, перетворила у руїни тисячі міст і сіл. Тисячі людей зазнали жахливі муки, але наш народ залишився незламним у титанічній битві, якої ще не знала історія. Воїни-переможці проявили свій героїзм, стійкість, мужність, билися за кожний клаптик рідної землі, за свободу,за гідне майбутнє до останньої краплі крові, вистояли і перемогли. Перемогли в найважчій з усіх війн, перенесених дотепер людством. Страхіття тієї війни вже позаду, а пекуча рана болить досі чи не в кожній родині в Україні. 9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як день врятування людства від нацизму, як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті. Саме в цей день український народ вшановує пам’ять загиблим і віддає пошану живим учасникам війни. На жаль з кожним роком їх залишається все менше, тому ми цінуємо кожне слово і кожен спогад живого ветерана про свій слід  в історії Вітчизни. 
    З цієї нагоди в бібліотеці-філії № 1 був проведений  меморіальний урок –  "День Перемоги – історії нашої дата" для учнів 9-го класу ЗОШ № 29. 
 На цьому уроці згадали жахливі сторінки  страшенної війни, говорили про героїзм і самопожертву наших співвітчизників, а також учні  переглянули відеофільми:  "Кіровоград 1941 рік" та "Уманська Яма". Бібліотекарі зробили огляд тематичної викладки  "Ваш подвиг – наша гордість!", який зацікавив дітей і  ознайомив з літературою за даною тематикою.

 Скільки років і століть не проходило б, а пам’ять про героїв не згасне! Ми повинні знати, розуміти та пам’ятати наше минуле заради майбутнього!