пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

Невмируще слово Великого Каменяра

Результат пошуку зображень за запитом "і.франко" 
Іван Франко — це розум і серце нашого народу. Це боротьба, мука і передчуття щастя України. України і людськості. …Франко живе в народній пам’яті як великий Каменяр…»
                                                                                                   ( М. Рильський)

      Величний син Вкраїнської землі… І.Я. Франко щиро  любив рідну землю. Україна, її природа та люди живуть у його віршах, оповіданнях,повістях та казках. В цьому році виповнюється 160 років від дня народження Івана Яковича Франка – генія української нації. Він – розум і серце українського народу.


     До вшанування пам’яті видатного українського письменника, вченого та громадського діяча, бібліотекарі філії №1 провели для своїх читачів Франкові читання «Невмируще слово Великого Каменяра». З огляду інформаційної вітрини «Борець за щастя і правду людини» долучилися до яскравих сторінок  життя і творчості Великого Каменяра, а також з перегляду відеофільму «Дім, який збудував Франко» віртуально завітали в гості до геніальної людини. Шанувальники Франкового слова мали змогу доторкнутися до сторінок його поезії та найкраще  збагнути велич постаті поета. Новими нотами прозвучали у виконанні читачів такі далекі за датою написання, але актуальні сьогодні рядки Франкових творів.
       Активно приймали участь маленькі читачі у вікторині «У світі Франкової казки». Діти не тільки поринули у чарівний світ казок, а й показали свої знання про письменника. З інтересом переглянули мультфільм «Фарбований лис». 

     Спадщина геніальних письменників завжди входить у скарбницю загальнолюдської культури. А І. Франко був видатною постаттю. Його твори мали по-справжньому світовий резонанс. Тому, він ніколи не згасне в пам’яті багатьох людей, а навпаки, з кожним роком його ім’я буде процвітати.

четвер, 25 серпня 2016 р.

Свою Україну любіть

Результат пошуку зображень за запитом "день незалежності" 


Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її вічно живу і нову і мову її солов'їну.
     В. Сосюра

          Шлях України до незалежності, до створення суверенної держави був довгим та кривавим. Багато українців пожертвували своїм життям заради цієї прекрасної мети. Лише наприкінці ХХ століття мрія мільйонів простих людей стала реальністю. Саме 24 серпня 1991року була проголошена Незалежність України. З того незабутнього дня почався новий етап її історії – етап відродження української нації  та держави. Кожен рік український народ святкує День Незалежності України і вшановує всіх, хто віддав своє життя за незалежність рідної землі.
      До 25-ої річниці Незалежності України бібліотекарі філії №1 для читачів провели день інформування «Свою Україну любіть». Цей день розпочався з огляду інформаційної вітрини «З днем народження, країно!» Література, представлена на ній, ознайомила читачів зі сторінками історії українського державотворення, становленням і перспективами розвитку незалежної України. Особливо зацікавила література, яка була присвячена тим, хто своєю відданою працею звеличував та звеличує нашу державу.
    За допомогою інтернет – технологій провели відео турне «Мальовнича Україна». Під гарну мелодію насолоджувались красою нашої рідної землі. Наша країна мальовнича і ми щасливі, що народилися і живемо в ній. Тому найдорожче в нашому серці, найсвятіше почуття – любов до неньки Україні.  Дуже сподобалась презентація « Державні і народні  символи України». Читачі отримали цікаву і корисну інформацію  з історії походження і встановлення невід’ємних атрибутів нашої держави. Для юних читачів провели вікторину « Я і Україна». Дуже приємно  усвідомлювати, що молоде покоління вважає себе частинкою держави і мають  глибоку гордість за свою країну і вірить в світле майбутнє.  Закінчили захід словами: « Держава Україна є ! Миру, тобі  Україна!».

четвер, 18 серпня 2016 р.

А завтра в гості прийде Спас і піде літечко від нас

 


    950 років тому князь Андрій Боголюбський заснував святкування трьох великих Спасів – Медового, Яблучного і Горіхового. З тих пір кожен рік православні відзначають ці свята.

     Перший Спас має дві назви: "медовий" і "Маковей". Спочатку називали його  "Медовий", а назву  "Маковей" отримав пізніше. Його святкують 14 серпня. По традиціям в цей день бджолярі якраз починають збір медового врожаю, можна було спробувати свіжого меду. Також в цей час на півдні Русі встигав мак. В цей день українці несли в церкву не тільки солодкий мед , а й букет з польових квітів і головки маків для освячення. 

    Другий Спас – "Яблучний Спас" і  святкують 19 серпня. Він є головним християнським святом, який триває протягом дев'яти днів. Головним обрядом є освячення плодів і злаків у церквах. За традицією люди приносили для окроплення святою водою добірні яблука, аромат яких заворожував всіх присутніх в церкві людей. Вважалося, що яблука вже встигли до цього дня і їх можна починати їсти, пригощати ними один одного, готувати з них різні страви.


    Третій Спас святкуємо 29 серпня і його називають "Дожинки", тому що закінчується прибирання хлібів, або "хлібний". А так як до цього часу достигають горіхи, цей Спас носить ще й назву "горіховий". В Україні в цей день починали збір горіхів, які вже вважалися зрілими. До того ж пекли перший хліб нового врожаю.


     З нагоди святкування трьох чудових свят, бібліотекарі філії № 1 для читачів провели народознавчий калейдоскоп "А завтра в гості прийде Спас і піде літечко від нас". Хто завітав в цей день до нашої бібліотеки, ознайомився з тематичною викладкою "Три свята в гості". 

       Читачі мали змогу не тільки ознайомитись з літературою про народні звичаї та традиції,яка допомогла читачам отримати цікаву і корисну інформацію про різні назви свята Спаса, його історію, особливості цього свята та народні прикмети на Спаса, а й поласувати щедрими дарунками літа: соковитими яблуками, сливами і медом. Також згадали, як святкували їхні батьки ці три  свята. А про яблучний Спас читачі дізналися багато цікавого з перегляду відеофільму  "Яблучний Спас 2016: традиції". Саме цей Спас є одним із самих великих християнських свят, який багатий прикметами і різноманітними традиціями. В цей святковий день не обійшлось без змагань.  Для юних гостей бібліотекарі провели конкурс «Хто швидше з’їсть яблуко» та вікторину   "Хвалене яблуко".