четвер, 13 жовтня 2016 р.

Рідна земле моя, ти козацького славного роду

Результат пошуку зображень за запитом "козаки" 

      14 жовтня  уся Україна відзначає три свята - свято Покрови Пречистої  Богоридиці, День українського козацтва, День захисника України. Свято  Покрова Пресвятої Богородиці - світле та радісне. Від часів Хрещення Київської Русі і до наших днів це свято духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людській рід, за мир і добро на нашій землі.  День українського козацтва ми святкуємо в День Пречистої  Богоридиці, тому що вона була їхньою покровителькою. Це дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відіграло надзвичайну роль у становленні нашої держави. Його історичне значення важко переоцінити. Народ ставився до козаків з повагою і любов'ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності. Перекази про звитяжні вчинки запорожців передаються з покоління в покоління. Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української історії та культури.14 жовтня святкується і День захисника України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості.

       З  нагоди цих свят бібліотекарі філії №1 провели для учнів 4- А класу, ЗОШ № 29 усний журнал «Рідна земле моя, ти козацького славного роду» за сторінками: «Славетне козацтво», «Подорож історичними  шляхами», «Про доблесних козаків  з книжкової полиці».  
        Учні отримали цікаву історичну та пізнавальну інформацію про мужніх та відважних  козаків.
        Учасники заходу активно приймали участь у вікторині «Чи знаєш ти історію українського козацтва» та в різноманітних змаганнях, показуючи свою спритність, винахідливість, козацьку силу.  Наприкінці заходу діти з великим задоволенням переглянули мультфільм про веселих та завзятих козаків. Майбутніх захисників України бібліотекарі привітали святковими листівками.

 

вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Геній і мислитель

Результат пошуку зображень за запитом "назви заходів до грушевського" 

                           “Я хочу жити, щоб працювати,
                          страждати і боротись разом з вами”.
                                                                             М.  Грушевський
                                                                                  

      На багатовіковому шляху до своєї незалежності український народ подарував світові багато видатних мислителів, які генієм свого розуму, невсипущою працею на культурній, громадській і політичній ниві втілювали у життя мрії і прагнення багатьох поколінь українців. Серед них почесне місце належить Михайлові Грушевському. В цьому році, 29 вересня, відзначатиметься 150-річчя з дня народження Михайла Грушевського – видатного вченого світового рівня, відомого українського історика, громадського  і політичного діяча
      З цієї нагоди, бібліотекарі філії № 1 презентували інформаційну вітрину "Грушевський - невичерпне джерело мудрості на всі віки. Читачі ознайомились з важливими періодами життєвого шляху великого вченого, літописця та з його творчим надбанням, в яких описана тисячолітня історія українського народу. Усі ми знаємо, що Грушевський є і залишиться історичною постаттю першої величини.