пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Читання - віконце у світ

Результат пошуку зображень за запитом "діти читають" 

    Любіть книгу… Вона полегшить вам життя… Вона вчить вас поважати людину і самих себе, вона окрилює розум і серце почуттям любові до світу, до людини.


         Дитяче читання відіграє важливу роль в житті дітей. Написано дуже багато дитячих книг. Вони цікаві та різні. Книги, які прочитали в дитинстві залишаються в пам’яті, майже на все життя. Їхні сторінки розповідають багато цікавого, допомагають пізнавати світ, дарують дітям знання, виробляють в них певні норми поведінки, прищеплюють добрі почуття і благородні думки, сприяють моральному становленню. Тож, книги впевнено можна назвати друзями, співрозмовниками, наставниками для дітей. 
      Бібліотекарі філії №1 провели екскурсію "У світі книги чарівної" дошкільнятам старшої групи, дитячого садочка № 54, "Чебурашка". Говорили про значення читання книг дітьми. Коли  дитина читає, вона стає більш розумною, освіченою і вихованою.
     Під час екскурсії маленьких гостей ознайомили з дитячими книгами на абонементі, а  з журналами в читальному залі.
     Підсумком екскурсії  стало гасло: Діти, читайте книги! Хто багато читає, той про все на світі знає!


вівторок, 22 листопада 2016 р.

" О мова моя, як спів солов'я"

Результат пошуку зображень за запитом "мова українська" 

         У кожного народу є його найбільша коштовність — це його мова. Саме в мові народ звеличує і стверджує себе в історії. Мудрість віків народу передається через рідну мову. Українська мова — одна з таких мов, що зберігає не лише мудрість віків, але й розвивається далі завдяки своїм письменникам, поетам, науковцям. Мова дозволяє народові бути народом, українська мова визначає, що є український народ. Бо не стане мови — не стане народу. Тому наше завдання зберігати мову, передавати її нащадкам.
       16 листопада в бібліотеці-філії № 1 пройшов День бібліографії «О мова моя, як спів солов’я». Протягом дня бібліотекарі презентували читачам виставки: «Українську мову знай – гарно й чемно розмовляй» (читальний зал) і «Читаємо своє, українське»(абонемент). Користувачі   ознайомились з літературою, яка розкриває красу і багатство рідної мови. Підготували  бібліо-експресс книжкової полиці  «Яка чудова українська мова!»; інформаційну мозаїку «У пошуках знань: українські словники і довідники», а також бесіди-консультації  біля систематичного каталогу.
        Для старшокласників бібліотекарі провели дискусію «Сучасна українська мова: самобутність – система - норма». Вона присвячена значенню української мови для кожної людини, яка живе на Україні. Активність у  обговоренні  мали такі питання:
— Чи погоджуєтесь ви із висловом: «Захищаючи рідне слово, ти захищаєш свою націю, її гідність, право на майбутнє»?
— Хто повинен бути народними цілителями та які засоби лікування можна запропонувати, щоб зберегти українську мову для наступних поколінь?
— Чому, на вашу думку, українська мова має бути єдиною державною мовою?                                                   
Кожен висловлював свою думку і підтверджував прикладом із життя. Підсумок дискусії – висновок, що мова – це духовний скарб нашої нації, не просто засіб людського спілкування, але це й те, що живе в наших серцях і ми повинні не тільки знати , а й збагачувати і цінувати найцінніше багатство людини.

четвер, 10 листопада 2016 р.

Літературно-музична композиція "Лише слова не знають смерті"

Результат пошуку зображень за запитом "андрій скрябін"      
     Я не проста, але дуже відкрита людина. І мені це  не     заважає, а навіть допомагає в житті.


      Слово, мова є найціннішим скарбом кожного народу. Вона є невід’ємною частинкою рідного краю. Мова – це великий дар природи. У кожного народу – вона своя. ЇЇ багатство, краса, витонченість, мелодійність визнано Світом. Любов до рідного краю, до рідної мови – це і є патріотизм.У сучасних суспільно-політичних умовах патріотичне виховання молоді набуває пріоритетного значення. Тому саме цій темі бібліотекарі філії № 1 підготували і провели літературно-музичну композицію "Лише слова не знають смерті", яка присвячена Андрію Скрябіну–лідеру групи "Скрябін". Він є прикладом щирого українця і справжнього патріота,громадянина своєї держави. Для прихильників Андрій Кузьменко - співак, актор, письменник,продюсер.
       Усіх присутніх зачарувала пісня Галини Шенкури "Тернова рука", яку заспівала вчителька музики Шеремет Ірина Василівна. Ведучі розповіли про життя і творчі надбання Андрія, якою він був людиною, водночас простою і талановитою. Використовуючи відеоматеріали, переглянули відеокліпи до пісень Кузьменка: "Мама","Я і Україна","Місця щасливих людей","Кінець фільму".
     Наприкінці заходу презентувалися його книги з коротким описом:"Я,"Побєда і Берлін","Я,Паштєт і армія","Шонік і Шпіцберген","Моя дорога птаха.Мамина книжка".

    Андрій Кузьменко – людина з великої букви,яка ніколи  не спекулювала на патріотизмі і вважала, що патріотизм повинен писатися не тільки в піснях, а й в книгах. Він є прикладом для наслідування. Він буде завжди з нами і в піснях, і в книгах.