суботу, 17 грудня 2016 р.

Некрасівка: історія з ювілею

  

         Кожній людині притаманна любов до рідного краю. Рідний край - це місце, де людина народилася, вперше почала ходити, говорити, де живуть близькі і дорогі для нас люди, з якими пов'язано багато приємних вражень.  Тут найкрасивіша природа в різні пори року, найкрасивіші казки і найдобріші люди. Де б людина не жила, усе одно вона хоче повернутися в рідний куточок, бо саме там вона почуває себе затишно і отримує від цього задоволення. Лише рідна земля дає кожній людині  усі можливості домогтися бажаного, дає впевненість в житті, у своєму майбутньому. Тому, потрібно любити свій рідний край, свою рідну землю і шанобливо ставитись до неї і до природи. Для нас, кропивничан, рідний край - місто Кропивницький. Жителі міста живуть в різних районах. В цьому році району  Некрасівка, читачів якого  бібліотека-філія №1 обслуговує, виповнилося 95 років.
     З цієї нагоди бібліотекарі філії №1 провели для учнів 7-го класу  ЗОШ №29 історичний  нарис: «Некрасівка: історія з ювілею».

      Дітям було цікаво дізнатися, що Некрасівка  відносно молодий, порівняно невеликий район, який розташований з лівого боку залізниці. Він нічим не примітний, бо немає жодного значного підприємства, але його пріоритетне значення в тому, що він красивий затишний  і мальовничий.  Перші будинки з’явились на місці зруйнованих кладовищ, у 1921році. Тоді і з’явилася перша вулиця, яку назвали в честь письменника М.О.Некрасова (1821-1878рр.), якому на той час відзначали – 100-річчя від дня народження. Тому було покладено свого роду традицію вшановувати у новоутворених вулицях району пам’ять літераторів.  На захід був запрошений старший науковий  співробітник обласного художнього музею – Юрченко Олег Григорович. Він  розповів  цікаві факти з історії  нашого міста, його вулиць та районів, демонструючи репродукції картин художників. Любов до світу починається з любові до своєї маленької батьківщини. Любити рідний край – означає знати його історію.


 

суботу, 3 грудня 2016 р.

СНІД - знати, щоб жити

Результат пошуку зображень за запитом "емблема проти сніду" 



ВрОздріб – літери звичні, а разом,
В людських долях лишаючи слід,
Творять слово, приречене часом,
У смертельному вироку – СНІД.



      Коли людина здорова, вона відчуває радість і живе щасливим та повноцінним життям. Ніхто б і не подумав, що колись з’явиться хвороба, яка здатна знищити імунітет людини. Людина ставала беззахисною перед будь-якою інфекцією, тому назвали цю хворобу синдром набутого імунодефіциту, скорочено СНІД. СНІД – одна з найголовніших проблем, з якою людство зіткнулося у ХХ столітті і увійшло у ХХІ столітті. У всьому світі проводяться наукові роботи зі створення вакцини та ліків проти – інфекції, але на сьогодні СНІД не лікується. Єдиним методом боротьби із хворобою залишається обмін інформацією щодо ВІЛ-інфекції і СНІДу і  попередження передачі вірусу. Тому, щорічно, 1 грудня, на всій земній кулі відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те , яку серйозну загрозу для їхнього життя несе ця глобальна проблема. 
     З метою формування здорового способу життя, привернення уваги до проблеми поширення ВІЛ/СНІДу, його профілактики, бібліотекарі філії №1 для старшокласників ЗОШ №29 провели слайд-презентацію «СНІД – знати, щоб жити».Надали цікаву інформацію про СНІД, основні шляхи зараження цією хворобою  та заходи щодо її профілактики, сприяли вихованню почуття відповідальності за власну поведінку та ведення здорового способу життя, а також, толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих.
     Усі зрозуміли, що здоровий спосіб життя, чистота  у взаєминах – найкращі методи профілактики СНІДу.І тільки від нас самих, від нашого розуміння ризику, нашої поведінки залежить наше здоров’я і чи буде наше життя довгим і щасливим.