вівторок, 7 лютого 2017 р.

" Про автора Алісиних пригод"

Результат пошуку зображень за запитом "л.кэрролл"

        Англійці кажуть: «Якщо ви не знаєте Алісу й Чеширського Кота, Капелюшника й Шаленого Зайця, ви нічого не знаєте про Англію». 


       Це герої відомої книжки Льюїса Керрола "Аліса в країні Див", "Аліса в Задзеркаллі", що є перлинами дитячої англійської літератури. Розмірковуючи про світ дітей і дорослих, про поняття правильне та неправильне, свободу й обов’язок, письменник Льюїс Керрол створив казковий світ, де не було ніяких обмежень для вільного польоту фантазії, де можна було вигадувати казна-що, не підкорятися королю й королеві й узагалі нікого не боятися. Іншими словами, де можна бути собою, вільною особистістю, котра здатна міняти все довкола силою своєї уяви!

     В цьому році літературний світ  відзначає 185-річницю від дня його народження. З цієї нагоди, бібліотекарі філії №1 організували і провели ювілейну мозаїку "Про автора Алісиних пригод" для дітей ЗОШ №29.
       Діти отримали цікаву інформацію з біографії письменника. Він був людиною з надзвичайними рисами дивакуватого вченого,досвідченим математиком, який завжди носив циліндр і рукавички. Був неговірким і нелюдимим, рідко веселився і вів  майже аскетичний спосіб життя. Але він міг розсмішити будь-яку дитину,складав для них добрі казки, гарно малював і майстерно фотографував. Славу принесли цій людині саме його дві книги, присвячені Алісі Лідделл. Проводячи вікторину "Відгадай героя казки", діти не тільки активно приймали участь, а й показали свої знання з прочитаних книг. Вони полюбили Алісу, полюбили і інших героїв, навіть переоповідали  улюблені фрагменти казки. З задоволенням переглянули уривки з мультфільму « Аліса в країні Див».


      Усі прийшли до висновку, що прочитати «Аліса в країні Див» і «Аліса в Задзеркаллі» бажано кожному: таких добрих, світлих і дивовижних книг написано  дуже мало.


       Не виключно, що ця казка допомагає знайти відповіді на непрості питання, бо захоплюються нею не тільки діти, але й дорослі.




четвер, 2 лютого 2017 р.

«Поет своєї епохи, народжений наново».



Результат пошуку зображень за запитом "є. маланюк"

Внук кремезного чумака,
Січовика блідий праправнук, —
Я закохавсь в гучних віках,
Я волю полюбив державну.
..


     В рамках обласного тижня поетичного читання та з нагоди 120-річчя від дня народження Є.Маланюка, в бібліотеці-філії №1 відбулися Маланюківські читання «Поет своєї епохи, народжений наново».Метою заходу було не тільки познайомити своїх користувачів із поетичними творами поета, а й сформувати у кожного з них особисте відношення до творчості письменника, викликати зацікавлення до читання його творів. На захід були запрошені вчителя  ЗОШ №29: Хитренко Н.В. і Прядко Б.В.. Присутні мали змогу не тільки ознайомитись з основними етапами життя та творчості поета, але і відчути атмосферу, яка сприяла розвитку таланта, формування внутрішнього світу особистості поета, побачити та зрозуміти його творчі задуми, поділитися поезією Є.Маланюка. Дуже гарно прочитала вірш  Є.Маланюка  Прядко Б.В..
      По завершенню заходу  відбувся  огляд книжкової викладки «Полиновий мед», з якої присутні ознайомилися з літературою, присвяченою творчості видатного Українця.Усі прийшли до висновку, що через усе життя і творчість проніс поет  палку любов до своєї далекої Вітчизни, до своєї улюбленої Степової Еллади. Вона,ця любов, була особливою - від прокляття і ненависті,  і до великого сердечного щему за нею, єдиною.