четвер, 24 грудня 2015 р.

Серпантин грудневих свят

Змерзлим груддям скрізь і всюди
Вкрилось поле і шляхи.
Це вже грудень! – кажуть люди, –  
І вдягають кожухи.
     
 
 
    У кожної  пори року є свої звичаї, традиції, вірування, які люди поважають, цінують, бо вони є духовними скарбами українського народу. Вони продовжують жити в народних святах, які прийшли з глибини віків і стали для нас  духовною культурою.   Усі вони пов’язані з давніми традиціями та визначними історичними подіями. Коли на землю ступає білосніжна зима з нею приходить багато новорічно - різдвяних свят.  Історія зимових свят – це, мабуть, найцікавіша сторінка нашої  культури. Вони є найбільш популярними і очікуваними в народі.Особливо цих свят з нетерпінням чекають діти. Вони пов'язані з приємними сюрпризами, надіями на чарівне виконаннями бажань, вірою, що все згадане здійсниться. Веселі зимові свята супроводжуються пустощами, розвагами, жартами, піснями. У ці дні загадують бажання, замовляють подарунки, гадають на майбутнє.

    Грудень – незвичайний місяць. Він  перший подих зими, він – підсумок річного циклу, він – підготовка до зустрічі великого Різдва Христова. Грудень місяць, що традиційно закінчує календарний рік, наповнений святами. Услід за Катериною, Андрієм і Наумом приходять Варвари, Сави та Миколи. 
    Саме цим святам була присвячена  народознавча година  «Серпантин грудневих свят», яку провели для учнів 6-го класу бібліотекарі філії № 1. На цьому заході панувала святкова атмосфера. Діти ознайомилися з історичними витоками народних свят у грудні, з їхніми традиціями та обрядами.  Багато цікавого та нового дізналися про життя святого Миколая, про те, що раніше навчальний рік в Україні починався 14  грудня, в день святого Наума.



    А з звичаями на день Андрія і Катерини читачі ознайомилися, приймаючи участь в обрядових іграх: «Калита», «Впіймай свою долю» і «Обери свою долю».




Також декламували вірші про зиму, про грудень, про святого Миколая. Підсумком заходу для  учнів бібліотекарі презентували  книжкову  викладку   «Святкуємо за традиціями»,яка ознайомила дітей з циклом грудневих свят. Ввесь захід був пронизаний єдиною метою: знаймо свою історію, свята і  звичаї, традиції,  тоді наші серця і душі сповняться щирої любові до рідного краю.