вівторок, 22 листопада 2016 р.

" О мова моя, як спів солов'я"

Результат пошуку зображень за запитом "мова українська" 

         У кожного народу є його найбільша коштовність — це його мова. Саме в мові народ звеличує і стверджує себе в історії. Мудрість віків народу передається через рідну мову. Українська мова — одна з таких мов, що зберігає не лише мудрість віків, але й розвивається далі завдяки своїм письменникам, поетам, науковцям. Мова дозволяє народові бути народом, українська мова визначає, що є український народ. Бо не стане мови — не стане народу. Тому наше завдання зберігати мову, передавати її нащадкам.
       16 листопада в бібліотеці-філії № 1 пройшов День бібліографії «О мова моя, як спів солов’я». Протягом дня бібліотекарі презентували читачам виставки: «Українську мову знай – гарно й чемно розмовляй» (читальний зал) і «Читаємо своє, українське»(абонемент). Користувачі   ознайомились з літературою, яка розкриває красу і багатство рідної мови. Підготували  бібліо-експресс книжкової полиці  «Яка чудова українська мова!»; інформаційну мозаїку «У пошуках знань: українські словники і довідники», а також бесіди-консультації  біля систематичного каталогу.
        Для старшокласників бібліотекарі провели дискусію «Сучасна українська мова: самобутність – система - норма». Вона присвячена значенню української мови для кожної людини, яка живе на Україні. Активність у  обговоренні  мали такі питання:
— Чи погоджуєтесь ви із висловом: «Захищаючи рідне слово, ти захищаєш свою націю, її гідність, право на майбутнє»?
— Хто повинен бути народними цілителями та які засоби лікування можна запропонувати, щоб зберегти українську мову для наступних поколінь?
— Чому, на вашу думку, українська мова має бути єдиною державною мовою?                                                   
Кожен висловлював свою думку і підтверджував прикладом із життя. Підсумок дискусії – висновок, що мова – це духовний скарб нашої нації, не просто засіб людського спілкування, але це й те, що живе в наших серцях і ми повинні не тільки знати , а й збагачувати і цінувати найцінніше багатство людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар