середу, 27 квітня 2016 р.

Чорна трагедія на кольоровій землі


     Увесь світ сколихнувся того трагічного дня – 26 квітня 1986 року, який назавжди увійшов в історію людства під назвою «Чорнобильська трагедія». Аварія на Чорнобильській АЕС стала новою віхою відліку в історії атомної енергетики. 26 квітня – чорний день Чорнобильської трагедії. Саме в цей день усе людство згадує події найтрагічнішої катастрофи і віддає пам’ять тим людям, які першими кинулися на боротьбу з лихом і не дожили до наших днів, а також ліквідаторам, які зараз з нами. 
     Саме цій даті приурочена година-реквієм «Чорна трагедія на кольорові землі», яку провели бібліотекарі філії № 1 КМЦБС для учнів 7-го класу. Згадали наслідки і причини тієї непоправної трагедії, а також в своїх дитячих серцях віддали шану тим, які кинулися у вогонь, які затулили собою усіх нас.  Це Віктор Дибенко, Володимир Правик, Микола Ващук, Володимир Тищура, Микола Титенок, Василь Ігнатенко…. Усього у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи  взяло участь 600 тисяч осіб, зокрема, українців – 350 тисяч. Проходять роки після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає, тривога не покидає нас, страх проймає душу при згадці. Про це свідчать кадри документального фільму «Битва за Чорнобиль».  Переглядаючи фільм, учні зрозуміли всю глибину катастрофи Чорнобилю для нації, всього людства, як зразок чого не треба робити. В дітей пробудилися чуйність, милосердя, співчуття, а також розуміння того, що треба дбайливо ставитись до навколишнього середовища.
    Б’ють тривожним набатом дзвони Чорнобиля… Вони нагадують: Пам’ятайте! Хай не повториться! Хай земля зацвітає навесні пишним буйством кольорів, хай пнуться до сонця трави, хай повертаються з чужини журавлі, несучи на крилах радість зустрічі з рідною землею. Хай кожен новий день сповнює ваші серця миром, спокоєм, одухотвореністю. Пам’ятаймо!

           


вівторок, 19 квітня 2016 р.

Всеукраїнський День довкілля



     Охорона довкілля – система заходів щодо раціонального використання природних ресурсів, збереження особливо цінних та унікальних природних комплексів і забезпечення екологічної безпеки. Згідно з Указом Президента України «Про День навколишнього середовища» в Україні щорічно в третю суботу квітня з 1998 року відзначається День навколишнього середовища. В 2016 році Український День довкілля припадає на 16 квітня. Цього дня діяльність громадських організацій спрямована на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

    З нагоди цього Дня бібліотекарі філії №1  для учнів 6 класу ЗОШ №29, організували і провели мультимедійну подорож «Заповідні куточки Кіровоградщини». Завдяки цій подорожі, користувачі бібліотеки дізналися  про заповідні скарби рідного краю. Про те, що природа наша щедра,  багата та різноманітна і нам є чим пишатися. Держава піклується про охорону природи. З цією метою і створені заповідники не тільки у нас на Кіровоградщині, але й по всій Україні. Учасники подорожі активно приймали участь у грі «Казкова фауна»; у вікторині «Хитромудрі запитання». На завершення заходу  всі прийшли до висновку: навіть найменша  причетність кожного  до всього живого навколо нас і є вагомою підтримкою життя на Планеті сьогодні і в майбутньому.
    

пʼятницю, 8 квітня 2016 р.

 

Обирай кращого читача 2016 року міста Кіровограда

«КНИГОМАНІЯ-2016» триває
Голосуй за посиланням: http://goo.gl/forms/s9RTRVdLO4


                                      
                        
                               

четвер, 7 квітня 2016 р.

" Книгоманія - 2016"


Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтеся, тим більше робите нових цікавих відкриттів. 
                                                                              Доктор Сьюз. 
 

     Конкурс дитячого читання « Книгоманія» проводять кожного року, який є відкритим і проводиться як творче  змагання дітей в бібліотеках Кіровоградської МЦБС. Конкурс проводиться з метою заохочення та залучення дітей до систематичного читання художньої літератури, а також підвищення суспільного значення і ролі бібліотек в процесі особистісного розвитку, соціальної адаптації та набуття культурної компетентності підростаючого покоління. В ньому оцінюється інтерес до читання, вітається любов до книги, вміння самостійно працювати з книгою і виказувати свої думки про прочитане і багатство словарного запасу. В цьому році від бібліотеки-філії №1 у конкурсі "Книгомпнія - 2016" приймає участь учень 6-го класу, ЗОШ № 29, Ківа Данило.

      Данило – один з кращих читачів дитячого відділу. Він любить читати літературу пригодницького жанру, але перевагу надає поезії. На конкурсі він представить  вірш, нашої землячки, Ніни Бредихіної « Червона троянда і білі ромашки», який йому дуже подобається.

 З шкільних предметів, Данило уподобає  математику. Він талановитий та творчий, сповнений позитиву і життєрадісності. У нього багато друзів, з якими ділиться своїми думками і цікавими ідеями.  Дуже любить малювати. На святі Данило був не один, прийшли підтримати його близькі друзі.


Безмежна любов і величезний потяг до читання книг об'єднали усіх учасників конкурсу.