вівторок, 9 жовтня 2018 р.

Людина великої любові і добра




Людина, народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою.
Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний».
В. Сухомлинський



          Кіровоградщина – географічне серце України, споконвічний край гордих і працьовитих людей, край козацької слави. Наша земля завжди щедро живила український національний дух.
         За кількістю видатних уродженців Кіровоградщина не тільки не поступається, а можливо, навіть переважає інші регіони України. Вона дала світові видатного педагога Василя Олександровича Сухомлинського.






          Українська та світова педагогічна спільнота високо цінує внесок В.О. Сухомлинського в розвиток освіти і науки. Відомий педагог 23 роки беззмінно працював директором Павлиської середньої школи. В 1948 це була звичайна, пересічна школа. Робота в школі стала найпліднішим періодом його науково-практичної та літературно-публіцистичної діяльності. Звичайну сільську школу він перетворив у справжню педагогічну лабораторію, де видобував скарби педагогічної мудрості. Школа, на думку Василя Сухомлинського, – це не комора знань, а світоч розуму, святиня і надія, духовна колиска народу, норовливе дитя суспільства. Це – світ душевних людських доторкань, зосередження добрих почуттів, тонких переживань. Це – вічне вогнище краси, освіти й освіченості. В школі дитина проводить один з найважливіших періодів свого життя, а не лише засвоєння знання, вміння, навички, способи діяльності.






          Василь Олександрович є автором 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок, притч та новел для дітей. Найвідоміша його праця – «Серце віддаю дітям», перекладена на 30 мов світу, її перевидавали 54 рази. Загалом твори В.О. Сухомлинського видано 53-ма мовами світу накладом майже 15 млн. примірників. Його книги присвячені головним чином вихованню і навчанню молоді, педагогізації батьків.
 





         Цьогоріч  вся педагогічна спільнота відзначає 100-річний ювілей від Дня народження цього Великого педагога, чудової людини, професіонала  своєї справи, який закликав створювати прекрасне як у собі, так і в навколишньому світі.  Бібліотекарі філії №1 приєдналися  до відзначення цієї дати і запропонували своїм читачам годину спілкування  «Людина великої любові і добра».  Для бібліотекарів він є  ще й одним з дитячих письменників. До спілкування були запрошені користувачі молодшого шкільного віку. Мета заходу – виховання в читача почуття національної гордості, любові до рідного краю та формуванню активної життєвої позиції в житті нашого суспільства.




  
          У книзі «Серце віддаю дітям» він зробив привселюдне зізнання і підтвердження, своїми трудами та щоденними діяннями великого вчителя, він писав: «Що було найголовнішим у моєму житті? Не роздумуючи, відповідаю: Любов до дітей».





 





Немає коментарів:

Дописати коментар