вівторок, 5 березня 2019 р.

Пригоди на таємничому острові




         В цьому році ввесь літературний світ відзначає ювілей – 300-річчя роману Даніеля Дефо"Робінзон Крузо". Ця  книга, звичайно ж, відома усьому світові. Вона дуже швидко стала популярною у читачів усіх країн, була перекладена майже на всі мови світу. Пройшло багато  часу, як був написаний  цей твір, але й досі він читається з великою цікавістю, хвилює уяву. Тисячі людей вперше дізнаються про історію Робінзона Крузо, мільйони читачів перечитують цю книгу знову, і кожен знаходить у ній щось своє, кожен співчуває героєві. Діти граються у Робінзона Крузо, його ім'ям користуються у повсякденні, вже не маючи на увазі сам твір. Історія Робінзона Крузо перестала бути історією конкретної особистості, вона стала символом.



      Про надзвичайну книгу англійського письменника, ім’я  якого добре знають як дорослі, так і малі, Даніеля Дефо «Робінзон Крузо» говорили  на  ювілейні презентації «Пригоди на таємничому острові» в бібліотеці-філії №1. Захід  провели для читачів молодшого шкільного віку ЗШ №29. 
      Дітям  цікаво було довідатись, що ось уже три століття люди різних поколінь читають і перечитують цей твір  майже у всіх країнах світу. Він передається з покоління в покоління і онуки читають його не з меншим захопленням, ніж батьки і дідусі й бабусі.


      Про життя та творчість Даніеля Дефо користувачі дізналися з відео презентації «Повне мінливості життя», активно приймали участь у вікторині «Із життя Робінзона Крузо» та жваво ділилися відгуком-думкою про книгу. Всі разом дійшли висновку – роман про те, як людина завдяки розуму, самовідданій праці, мужності, наполегливості, оптимізму здатна вижити в найтяжчих умовах.


        
       Роман англійського письменника здавна відомий українському читачеві. «Безсмертним творінням» назвав його у повісті «Художник» Т. Шевченко. У 1856 році на засланні Т. Шевченко створив малюнок на тему цього твору «Робінзон Крузо». Починаючи з 1877 року, твір багато разів перекладався українською мовою.



Незламний характер Робінзона уособлює кращі риси всього людства. Людина не повинна боятися труднощів. Саме ця думка є висновком твору "Робінзон Крузо". І саме тому історія звичайного моряка, який завдяки наполегливій праці та незламному характеру зумів вижити та підвищитися над несприятливими обставинами, буде ще довго хвилювати читачів цієї чудової книги. Бо приклад Робінзона доречний не лише на безлюдному острові, але й у повсякденному житті.





Немає коментарів:

Дописати коментар