середу, 9 березня 2016 р.

Тарас Шевченко - художник слова та пензля




    Поетичний геній і художній хист митця – це дві музи Тараса Шевченка, якими він проспівав величну славу і любов до України.


       Т.Г. Шевченка ми знаємо не тільки як геніального поета в літературі, а й як неперевершеного майстра в живописі. Малювання і поезія для Шевченка стали життєвою потребою, вираженням його творчої індивідуальності. У живописі він був поетом, у поезії – живописцем. Потяг до малювання у Шевченка проявився ще в дитячі роки. Ще змалку крейда і вуглинка були для нього неабиякою радістю. Малював маленький хлопчик ними стіни, лави, стіл… Малював у хаті і надворі, вдома і в гостях. Взагалі, талант художника в Шевченка проявився значно раніше, ніж талант поета.
       До 202-ої річниці від дня народження Т. Г. Шевченка бібліотекарі філії № 1 для своїх читачів  організували і провели стендову презентацію « Живописна Україна», приурочену офортам. 

 Шевченкові офорти – видатне явище в культурі України. Він був одним із зачинателів і першим видатним майстром офорту. Митець прекрасно володів різними методами графічного зображення, чудово поєднував офорт і акватинту саме за мистецтво гравюри Шевченка удостоїли звання академіка. « Живописна Україна» - це перший альбом, який складається з 6 офортів: «У Києві», «Видубецький монастир», «Судня рада», «Старости», «Казка», «Дари в Чигрині 1649 року». В офортах всі підписи, дати і написи зроблені Шевченком. Більшість користувачів знають Шевченка як видатного пейзажиста і портретиста. Розглядаючи малюнки, відкрили для себе талановитість і неперевершеність цієї людини і в гравюрі. На скільки  прекрасно митець володів засобами графічного зображення і на скільки реалістично було відображено в картинах історичне минуле, народний побут, звичаї і фольклор, природа України. 
     

Немає коментарів:

Дописати коментар