четвер, 18 серпня 2016 р.

А завтра в гості прийде Спас і піде літечко від нас

 


    950 років тому князь Андрій Боголюбський заснував святкування трьох великих Спасів – Медового, Яблучного і Горіхового. З тих пір кожен рік православні відзначають ці свята.

     Перший Спас має дві назви: "медовий" і "Маковей". Спочатку називали його  "Медовий", а назву  "Маковей" отримав пізніше. Його святкують 14 серпня. По традиціям в цей день бджолярі якраз починають збір медового врожаю, можна було спробувати свіжого меду. Також в цей час на півдні Русі встигав мак. В цей день українці несли в церкву не тільки солодкий мед , а й букет з польових квітів і головки маків для освячення. 

    Другий Спас – "Яблучний Спас" і  святкують 19 серпня. Він є головним християнським святом, який триває протягом дев'яти днів. Головним обрядом є освячення плодів і злаків у церквах. За традицією люди приносили для окроплення святою водою добірні яблука, аромат яких заворожував всіх присутніх в церкві людей. Вважалося, що яблука вже встигли до цього дня і їх можна починати їсти, пригощати ними один одного, готувати з них різні страви.


    Третій Спас святкуємо 29 серпня і його називають "Дожинки", тому що закінчується прибирання хлібів, або "хлібний". А так як до цього часу достигають горіхи, цей Спас носить ще й назву "горіховий". В Україні в цей день починали збір горіхів, які вже вважалися зрілими. До того ж пекли перший хліб нового врожаю.


     З нагоди святкування трьох чудових свят, бібліотекарі філії № 1 для читачів провели народознавчий калейдоскоп "А завтра в гості прийде Спас і піде літечко від нас". Хто завітав в цей день до нашої бібліотеки, ознайомився з тематичною викладкою "Три свята в гості". 

       Читачі мали змогу не тільки ознайомитись з літературою про народні звичаї та традиції,яка допомогла читачам отримати цікаву і корисну інформацію про різні назви свята Спаса, його історію, особливості цього свята та народні прикмети на Спаса, а й поласувати щедрими дарунками літа: соковитими яблуками, сливами і медом. Також згадали, як святкували їхні батьки ці три  свята. А про яблучний Спас читачі дізналися багато цікавого з перегляду відеофільму  "Яблучний Спас 2016: традиції". Саме цей Спас є одним із самих великих християнських свят, який багатий прикметами і різноманітними традиціями. В цей святковий день не обійшлось без змагань.  Для юних гостей бібліотекарі провели конкурс «Хто швидше з’їсть яблуко» та вікторину   "Хвалене яблуко". 

Немає коментарів:

Дописати коментар